Figyelem! Ezúton tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a Nemzetiség Kulturális és Médiacsoport (nemzetiseg.hu) oldalai fejlesztés alatt állnak. Bizonyos oldalainkon helytelen vagy nem releváns információkkal találkozhatsz! Az oldal átadása tervezetten 2025. október 20. napján várható. Köszönjük a megértést!

Görög sárgaborsókrém (fava) – Mediterrán ízek a tányéron

Forrás: Canva - Getty Images Signature
Hirdetés

A fava, vagyis a görög sár­gaborsókrém, Görö­gország egyik legked­vel­tebb előétele, ami egysz­erre tápláló és külön­leges. Ez a krémes, lágy tex­túrájú étel tökélete­sen vis­sza­ad­ja a mediter­rán kony­ha egysz­erű, mégis inten­zív ízvilágát, és kön­nyen elkészí­thető akár otthon is. A pirí­tott hagy­ma karamel­lizált édessége és a kapri­b­o­gyó eny­hén sós aromá­ja igazi nyári hangu­la­tot varáz­sol az asz­tal­ra.

Hozzávalók 2 adaghoz:

A krémhez:

  • 125 g sár­gaborsó (szára­zon)
  • 3,5 dl víz (kb.)
  • 1 fej hagy­ma
  • 1 gerezd fokhagy­ma
  • Pici cit­rom­lé
  • Ízlés szerint só, bors

Tálaláshoz:

  • Néhány szem kapri­b­o­gyó
  • 1 marék zöld­séghasáb
  • 2 db tel­jes kiőr­lésű pita

Elkészítés:

  1. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd egy kevés vízzel alac­sony lán­gon pároljuk, amíg eny­hén karamel­lizálódik.
  2. Hoz­záad­juk a sár­gaborsót, felön­tjük a vízzel, és puhára főz­zük. Kuk­tában kb. 30 perc alatt elkészül.
  3. Ha a borsó krémesre főtt, sóz­zuk, bor­soz­zuk, hoz­záad­juk a fokhagymát és pár csepp cit­rom­levet. Ha lágyabb fokhagymás ízt szeretnénk, a fokhagymát a főzés során is belete­hetjük.
  4. Bot­mix­er­rel vagy aprítóban pürésítjük simára. Ha túl sűrű a krém, egy kevés vízzel hígíthatjuk.
  5. Ahogy hűl, a krém tovább sűrűsödik. Tálal­ható langyosan vagy hide­gen is.
  6. Tálaláskor megszór­juk kapri­b­o­gyó­val, mel­lé kínál­hatunk zöld­séghasábokat, pitát vagy friss salátát.

Ez a fava recept tökéletes választás, ha szeretnél egy kis mediter­rán hangu­la­tot csem­pészni a min­den­napok­ba, legyen szó egy kön­nyed vac­soráról vagy baráti össze­jövetel­ről.

Oszd meg másokkal:

Facebook
Email
Telegram
LinkedIn
Hirdetés

Tetszett? Iratkozz fel hírlevelünkre!

További hírek és információk

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódj a digitális közösségeinkhez is!

Hirdetés

Támogass minket!

A világ sokkal zajosabb, mint bármikor! Támogasd munkánkat és vele együtt a kultúrát!

Legyél közösségünk tagja!

Kapcsolódj a Nemzetiség Kulturális és Médiacsoport mindennapjaihoz!

Hirdetés