Amikor beköszönt az ősz Görögországban, a piacok színpompás kínálata lassan átalakul. A nyári paradicsomok és padlizsánok helyét fokozatosan átveszik a tartalmasabb zöldségek: a sárgarépa, a hagyma és természetesen a hüvelyesek. Ilyenkor kerül elő a görög háztartások egyik legfontosabb, egyszerű, mégis különleges fogása, a fakés – a hagyományos görög lencseleves.
Ez az étel évszázadok óta jelen van a görög konyhában. A szerény alapanyagokból – lencséből, zöldségekből és fűszerekből – készülő leves tápláló és gazdag, igazi melengető fogás a hűvösebb estéken. Ősszel különösen népszerű, hiszen a frissen betakarított lencse ekkor kerül a kamrák polcaira, és a görög családokban gyakran heti rendszerességgel főzik. A fakés egyszerre jelenti a bőséget, az egyszerűséget és az otthon melegét.
A leves különlegessége, hogy mindig bőséges olívaolajjal és egy kis citrommal tálalják. Az olívaolaj a görög gasztronómia elengedhetetlen része, a citrom pedig üdítő frissességet ad a sűrű, gazdag lencséhez. Egyes vidékeken kevés ecetet is tesznek bele, ami még karakteresebb ízt kölcsönöz.
Hozzávalók (4 főre)
- 250 g barna lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db paradicsom vagy 1 dl paradicsompüré
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A lencsét alaposan átmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk.
- Az olívaolaj felében üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a lencsét.
- Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, beletesszük a paradicsomot vagy paradicsompürét, a babérlevelet és a fűszereket.
- Lassú tűzön, lefedve kb. 40 percig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul.
- Tálalás előtt még meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, és friss citromlével ízesítjük.
Miért őszi étel a fakés?
A fakés nemcsak azért kerül gyakran az asztalra ősszel, mert a lencse ekkor a legfrissebb, hanem mert melegítő, laktató és energiadús fogás, amely ideális a hűvösebb napokon. A görög kultúrában az őszi és téli hónapok a „lencse ideje”, amikor a családok nagyobb közösségi étkezéseknél is előszeretettel fogyasztják. Ráadásul a lencse mindig is a szerénység, ugyanakkor a jólét szimbóluma volt – nem véletlen, hogy újévkor is gyakran készítik szerencsehozó ételként.