Figyelem! Ezúton tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a Nemzetiség Kulturális és Médiacsoport (nemzetiseg.hu) oldalai fejlesztés alatt állnak. Bizonyos oldalainkon helytelen vagy nem releváns információkkal találkozhatsz! Az oldal átadása tervezetten 2025. október 20. napján várható. Köszönjük a megértést!

Fakés: avagy a görög lencseleves, amely őszi napokon a szívet is melengeti

görög fakés, görög lencseleves
Ahogy közelegnek a téli hónapok egyre inkább átalakulnak az étkezési szokások. A görög fakés tökéletes választás lehet egy gyors ebédhez a hideg idő beköszöntével.
Hirdetés

Amikor beköszönt az ősz Görö­gország­ban, a pia­cok szín­pom­pás kínála­ta las­san áta­lakul. A nyári paradic­somok és padl­izsánok helyét fokozatosan átveszik a tar­tal­masabb zöld­ségek: a sár­garé­pa, a hagy­ma és ter­mészete­sen a hüve­lye­sek. Ilyenkor kerül elő a görög ház­tartá­sok egyik leg­fontosabb, egysz­erű, mégis külön­leges fogása, a fakés – a hagy­ományos görög lenc­se­leves.

Ez az étel évszázadok óta jelen van a görög kony­hában. A szerény ala­pa­nyagok­ból – lenc­séből, zöld­ségek­ből és fűsz­erek­ből – készülő leves tápláló és gazdag, igazi melengető fogás a hűvösebb estéken. Ősszel különösen nép­sz­erű, hiszen a fris­sen betakarí­tott lencse ekkor kerül a kam­rák pol­caira, és a görög csalá­dok­ban gyakran heti rend­sz­er­ességgel főzik. A fakés egysz­erre jelen­ti a bőséget, az egysz­erűséget és az otthon melegét.

A leves külön­legessége, hogy mindig bőséges olí­vao­la­j­jal és egy kis cit­rom­mal tálalják. Az olí­vao­laj a görög gasztronómia elenged­hetetlen része, a cit­rom pedig üdítő frissességet ad a sűrű, gazdag lenc­séhez. Egyes vidékeken kevés ecetet is tesznek bele, ami még karak­tere­sebb ízt kölc­sönöz.

Hozzávalók (4 főre)

  • 250 g bar­na lencse
  • 1 fej vöröshagy­ma
  • 2 gerezd fokhagy­ma
  • 2 db sár­garé­pa
  • 2 db paradic­som vagy 1 dl paradic­som­püré
  • 3 evőkanál extra szűz olí­vao­laj
  • 1 babér­levél
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A lenc­sét ala­posan átmossuk, a zöld­ségeket megtisztítjuk és felaprítjuk.
  2. Az olí­vao­laj felében üveg­esre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd hoz­záad­juk a sár­garépát és a lenc­sét.
  3. Felön­tjük kb. 1,5 liter vízzel, beletesszük a paradic­so­mot vagy paradic­som­pürét, a babér­levelet és a fűsz­ereket.
  4. Lassú tűzön, lefedve kb. 40 per­cig főz­zük, amíg a lencse tel­je­sen meg­puhul.
  5. Tálalás előtt még megloc­soljuk a maradék olí­vao­la­j­jal, és friss cit­rom­lév­el ízesítjük.

Miért őszi étel a fakés?

A fakés nem­c­sak azért kerül gyakran az asz­tal­ra ősszel, mert a lencse ekkor a legfris­sebb, hanem mert melegítő, lak­tató és ener­giadús fogás, ame­ly ideális a hűvösebb napokon. A görög kultúrában az őszi és téli hónapok a „lencse ide­je”, amikor a csalá­dok nagy­obb közössé­gi étkezéseknél is elősz­eretet­tel fogyasztják. Ráadá­sul a lencse mindig is a szerénység, ugyanakkor a jólét szim­bóluma volt – nem véletlen, hogy újévkor is gyakran készítik szerenc­se­hozó ételként.

Oszd meg másokkal:

Facebook
Email
Telegram
LinkedIn
Hirdetés

Tetszett? Iratkozz fel hírlevelünkre!

További hírek és információk

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódj a digitális közösségeinkhez is!

Hirdetés

Támogass minket!

A világ sokkal zajosabb, mint bármikor! Támogasd munkánkat és vele együtt a kultúrát!

Legyél közösségünk tagja!

Kapcsolódj a Nemzetiség Kulturális és Médiacsoport mindennapjaihoz!

Hirdetés